...
Vende Unike
Kalaja

Kalaja e Beratit përfaqëson një monument historik ku gjurmët e qytetërimeve mbivendosen dhe historia e shkruar gjen dëshmi të prekshme nga antikiteti deri në fund të periudhës otomane. Themelet e saj datojnë në shekullin e IV p.e.s dhe muret e saj mbajnë gjurmë nga periudha ilire, romake, bizantine dhe otomane. Ajo ka një sipërfaqe prej gati 10 hektarësh dhe një perimetër prej 1400 metrash. Brenda kalasë  ndodhet një lagje me rreth 300 banorë, duke e bërë kështu atë një vend të rrallë që ende pulson jetë prej lashtësisë.

Arkitektura e banesave i përket stilit të periudhës otomane përgjatë shekujve XVIII dhe XIX. Gjithashtu brenda saj gjenden 12  kisha dhe rrënojat e dy xhamive mesjetare. Në qendër të saj, në ambientet e katedrales "Fjetja e Shën Mërisë" (shek. XVIII) sigurohuni të vizitoni dhe  Muzeun Ikonografik Kombëtar Onufri.

Bashkëpunëtorët tanë